Tsjekkisk høst: Fra gresk tragedie til nyskrevet opera

14. september 2023

I høst viser vi fire tsjekkiske forestillinger. Den greske tragedien Antigone, småbarnsforestillingen Bedtime, den nyskrevne operaen So silent till og ballettinspirerte Ballet Dancers. Mer om programmet finner du her:

Antigone – Drak Theatre (CZ)

Søndag 17. september kl. 19:00

Mandag 18. september kl. 13:00 og 19:00

Tirsdag 19. september kl. 11:00

Antigone handler om skjebnen til en ung heltinne i en gammel gresk tragedie. Hennes far drepte sin egen far, altså hennes bestefar, og hadde et forhold med sin mor, dermed også med hennes mor og derfor også med hennes bestemor. Hennes brødre dreper hverandre, og en av brødrene får ikke lov til å bli begravet av hennes kommende svigerfar. I tillegg kommer konflikter med hennes mors bror eller bestemors bror, hvem det nå enn er. Det er heller ikke enkelt med søsteren hennes, og kanskje har søsteren også problemer med heltinnen? Det er vanskelig å si.

Ødipuskomplekset. Psyke. Eros. Selv om Xanax ikke er et gresk ord, kunne det like gjerne vært det. Uansett, det virker som en pyrrhosseier å gå inn i voksenlivet med slike byrder på sine skuldre.

Hva har hun gjort for å fortjene dette? Hvorfor kunne hun ikke bare blitt født inn i en normal familie? Og finnes det i det hele tatt noe som heter en normal familie?

Heltinnen ønsker å ta skjebnen i egne hender. Men hun står overfor et absurd forbud som bringer tilbake skyggene fra hennes families fortid. Hvorfor skal det være hun som må bære byrden av feil og ugjerninger begått av andre? Det virker som om hun ikke har noe annet valg enn å redefinere forholdet sitt til autoritet, til foreldrene sine, til dem som står henne nær, til verden og til og med til seg selv, bare for å kunne leve et normalt liv.

Etter den teatralske filmen «The Journey», er denne nye bearbeidelsen av den gamle myten basert på motivene fra Sophokles’ tragedie den andre produksjonen i en ny serie med stykker av Drak Theatre rettet mot et tenåringspublikum.

Målgruppe: Fra 13 år

Spillested: Pilotscenen

Varighet: 80 minutter

Språk: Tsjekkisk med engelsk teksting

Medvirkende:

Manus: Tomáš Jarkovský and Jakub Vašíček

Regissør: Jakub Vašíček

Scenografi: Kamil Bělohlávek

Kostymer: Tereza Vašíčková

Musikk: Daniel Čámský

Koreografi: Dora Sulženko Hoštová

Dramaturg: Tomáš Jarkovský, Barbora Pokorná

Produsent: Barbora Kalinová

Eksekutiv produsent: Martina Štětinová

Skuespillere: Jazmína Piktorová, Edita Valášková, Milan Hajn, Šimon Dohnálek, Luděk Smadiš, Petr Reif, Barbara Jarkovská Humel, Jiří Vyšohlíd, Jan Popela, Dominik Linka, Pavla Lustyková, Petra Cicáková, Pavel Černík, Jan Čipčala, Šimon Ženíšek

Produksjonen er et samarbeid med Městská divadla pražská.

Foto: Tomáš Roček

Mer info finner du her.

Bedtime – Drak Theatre (CZ)

Onsdag 20. september kl. 11:00 og 13:00

Bedtime tar utgangspunkt i den velkjente situasjonen der det er på tide for barna å legge seg, men plutselig oppdager de en uventet energi som gjør at de slett ikke har lyst til å sove. Dette gir liten glede for faren, som trodde han skulle få dem i seng uten problemer.

Velkommen til en original forestilling som beveger seg mellom poetisk fysisk teater og klovneri.

Målgruppe: Fra 3 år

Spillested: Pilotscenen

Medvirkende:

Konsept: Veronika Poldauf Riedlbauchová, Marianna Stránská

Regissør og koreograf: Veronika Poldauf Riedlbauchová       

Scenograf: Marianna Stránská

Musikk: Jan Čtvrtník

Dramaturg: Tomáš Jarkovský

Lysdesign: Michal Kříž

Skuespillere: Petra Cicáková, Dominik Linka, Luděk Smadiš

Mer info finner du her.

So silent till – Spitfire Company (CZ)

Onsdag 18. oktober kl. 19:00

Vi er stolte av å presentere det verdenskjente kompaniet Spitfire i samarbeid med Oslo kulturskole på splitter nye Voldsløkka Scene. Det blir en uforglemmelig forestilling med dans, opera og orkester.

Barndommen burde være ukrenkelig. Full av fantasi, kjærlighet og lekenhet. Likevel skjer det av og til noe som vil prege et barns liv for alltid. 

«So silent till» er et intimt musikalsk monodrama om en kvinne som bestemmer seg for å avsløre alt som skjedde med henne da hun gikk fra å være et barn til å bli en jente.

Hva foregår i kvinnen sitt hode før hun står foran dommeren og peker ut sin egen overgriper? Vil hun drukne i egne minner? Kan hun forstå seg selv gjennom sitt barns alterego? Kan hun tilgi? Og kan hun tilgi seg selv?

Nyskrevet opera av Slavomír Hořínka med fullt kammerorkester på scenen.  

Målgruppe: Fra 15 år

Spillested: Voldsløkka Scene

Medvirkende

Musikk: Slavomír Hořínka

Libretto: Jana Šrámková

Regi: Petr Boháč og Miřenka Čechová

Scenografi: Lucia Škandíková

Dirigent: Peter Vrábel

Lysdesign: Jiří Šmirk

Prosjektleder: Ludmila Vacková

PR-manager: Adéla Brabcová

Produsent: Barbora Repická

Scenemester: Jan Honeiser

Skuespillere: Markéta Cukrová (kvinnen), Sarah Alon / Tereza Šlosárková (jenta), Martin Dvořák (mannen), Martin Talaga (hesten)

Orkester (Berg Orchestra): Jana Kubánková (fiolin), Vojtěch Masnica (Kontrabass), Zuzana Leimer (Fløyte), Anna Dolečková (Klarinetter), Ladislav Kozderka (Trompet), František Vincúr (Trombone), Tibor Adamský/Štěpán Hon (Slagverk), Roman Zabelov (Akkordeon)

Mer info finner du her.

Ballet Dancers – Spitfire Company (CZ)

Torsdag 19. oktober kl. 19:00

Fredag 20. oktober kl. 19:00

Ballettdansere har to ansikter. Det smilende og perfekte som publikum ser. Og det mørke, når de forsvinner bak sceneteppet. 

«Ballet Dancers» viser et rått og selvironisk fokus på danseskolemiljøet, og på de ville 1990-årene. En mørk og humoristisk beskrivelse av den bitre kampen mot et despotisk og dogmatisk system, og tapet av ens egen identitet.

Miřenka Čechová har skapt en flersjanger-versjon av boken sin, Ballet Dancers, der hun beskriver de vanskelige og av og til grusomme reisene til unge jenter som følger ballettdrømmen sin. Forestillingen er personlig og har en følelsesmessig ladning. Danseren avslører seg selv for publikum fysisk, men hovedsakelig psykologisk. Hun gjenopplever traumene sine, men oppnår også en katarsis.

Produksjonen bruker et bredt spekter av sceniske virkemidler for å rette oppmerksomheten mot det giftige miljøet kvinnelige ballettelever kan møte. 

Målgruppe: Fra 15 år

Spillested: Pilotscenen

Språk: Engelsk

Medvirkende:

Konsept, regi og utøver: Miřenka Čechová 

Musiker på scenen: Mary C 

Dramaturgi: Martina Kinská 

Regi-samarbeid: Janka Ryšánek Schmidtová 

Teater-samarbeid: Tereza Dočkalová

Musikk: Martin Tvrdý 

Lysdesign: Filip Horn 

Animasjon: Linda Arbanová 

Kostymer og rekvisitter: Eva Matoušová 

Scenografi: Petr Boháč og Eva Matoušová

Mer info finner du her.