Teater Drak braker løs

8. september 2023

Fra søndag 17. september fylles Pilotscenen opp med dukker, lys, flammer og en skokk tsjekkiske skuespillere i alderen fra 20 til 80 år.

– Noe som kjennetegner Teater Drak sine forestillinger er det maksimalistiske. Ingen scenografi kan bli for stor, sier Kjell Moberg, kunstnerisk leder i Kloden teater.

Teater Drak er et Tsjekkisk kompani som har vært toneangivende for utviklingen av figurteater. Kompaniet har først og fremst barn og unge som målgruppe. Moberg er spent på å vise Kloden teater-publikumet en annerledes teaterform.

– Få andre kompanier har kunnskapen og verkstedene som trengs for å bygge det som vi får se i forestillingene til Drak. Kompaniet er ikke redde for å benytte seg av alle teatrets virkemidler; den fysiske skuespilleren, dukker, lys, flammer og store scenografiske elementer. Hele verktøykassa. Vanligvis har et teaterkompani opptil fem skuespillere på scenen, mens Drak gjerne spiller med tjue, sier han, og fortsetter:

– Drak ble verdenskjent da de etablerte sin måte å kombinere levende skuespillere og dukker på scenen. Kompaniet brøt illusjonen som sier at man ikke skal se menneskene, men bare dukkene. Dette var revolusjonerende.

Publikum har mulighet til å oppleve to av Teater Drak sine stykker på Kloden teater i høst. Den greske tragedien Antigone, og småbarnsforestillingen Bedtime.

Antigone

Antigone handler om skjebnen til en ung heltinne i en gammel gresk tragedie. Hennes far drepte sin egen far, altså hennes bestefar, og hadde et forhold med sin mor, dermed også med hennes mor og derfor også med hennes bestemor. Hennes brødre dreper hverandre, og en av brødrene får ikke lov til å bli begravet av hennes kommende svigerfar. I tillegg kommer konflikter med hennes mors bror eller bestemors bror, hvem det nå enn er. Det er heller ikke enkelt med søsteren hennes, og kanskje har søsteren også problemer med heltinnen? Det er vanskelig å si.

Ødipuskomplekset. Psyke. Eros. Selv om Xanax ikke er et gresk ord, kunne det like gjerne vært det. Uansett, det virker som en pyrrhosseier å gå inn i voksenlivet med slike byrder på sine skuldre.

Hva har hun gjort for å fortjene dette? Hvorfor kunne hun ikke bare blitt født inn i en normal familie? Og finnes det i det hele tatt noe som heter en normal familie?

Heltinnen ønsker å ta skjebnen i egne hender. Men hun står overfor et absurd forbud som bringer tilbake skyggene fra hennes families fortid. Hvorfor skal det være hun som må bære byrden av feil og ugjerninger begått av andre? Det virker som om hun ikke har noe annet valg enn å redefinere forholdet sitt til autoritet, til foreldrene sine, til dem som står henne nær, til verden og til og med til seg selv, bare for å kunne leve et normalt liv.

Etter den teatralske filmen «The Journey», er denne nye bearbeidelsen av den gamle myten basert på motivene fra Sophokles’ tragedie den andre produksjonen i en ny serie med stykker av Drak Theatre rettet mot et tenåringspublikum.

Målgruppe: Fra 13 år

Spillested: Pilotscenen

Varighet: 80 minutter

Språk: Engelsk

Medvirkende:

Manus: Tomáš Jarkovský and Jakub Vašíček

Regissør: Jakub Vašíček

Scenografi: Kamil Bělohlávek

Kostymer: Tereza Vašíčková

Musikk: Daniel Čámský

Koreografi: Dora Sulženko Hoštová

Dramaturg: Tomáš Jarkovský, Barbora Pokorná

Produsent: Barbora Kalinová

Eksekutiv produsent: Martina Štětinová

Skuespillere: Jazmína Piktorová, Edita Valášková, Milan Hajn, Šimon Dohnálek, Luděk Smadiš, Petr Reif, Barbara Jarkovská Humel, Jiří Vyšohlíd, Jan Popela, Dominik Linka, Pavla Lustyková, Petra Cicáková, Pavel Černík, Jan Čipčala, Šimon Ženíšek

Produksjonen er et samarbeid med Městská divadla pražská.

Foto: Tomáš Roček

Antigone spilles:

Søndag 17. september kl. 19:00

Mandag 18. september kl. 13:00 og 19:00

Tirsdag 19. september kl. 09:00

Bedtime

Bedtime tar utgangspunkt i den velkjente situasjonen der det er på tide for barna å legge seg, men plutselig oppdager de en uventet energi som gjør at de slett ikke har lyst til å sove. Dette gir liten glede for faren, som trodde han skulle få dem i seng uten problemer.

Velkommen til en original forestilling som beveger seg mellom poetisk fysisk teater og klovneri.

Målgruppe: Fra 3 år

Spillested: Pilotscenen

Medvirkende:

Konsept: Veronika Poldauf Riedlbauchová, Marianna Stránská

Regissør og koreograf: Veronika Poldauf Riedlbauchová       

Scenograf: Marianna Stránská

Musikk: Jan Čtvrtník

Dramaturg: Tomáš Jarkovský

Lysdesign: Michal Kříž

Skuespillere: Petra Cicáková, Dominik Linka, Luděk Smadiš

Bedtime spilles:

Onsdag 20. september kl. 11:00 og 13:00

Teater Drak

Teater Drak ligger i Hradec Králové i Tsjekkia. Teateret bygger på tradisjonene innen (øst)bohemsk dukketeater, samtidig som det legger vekt på å skape unike forestillinger basert på fantasi og originalitet. Disse forestillingene er rettet mot både barn og voksne. Gjennom hele sin historie har Teater Drak vært en pioner innen nye metoder og kreative tilnærminger, noe som har resultert i nasjonale og internasjonale priser.