Stjerneskudd til barnehager

16. mai 2024

– På et vis håper jeg Stjerneskudd på en gøyal og indirekte måte kan være med på å utfordre konvensjoner rundt hvordan voksenpersoner beveger seg gjennom verden.

Anders Engebretsen har laget danseforestillingen Stjerneskudd som vi sender ut på tur i barnehager. Vi har tatt en prat med han om bakgrunnen for forestillingen, hvordan det er å lage scenekunst for barnehagebarn og hva han håper publikum sitter igjen med etter å ha sett forestillingen.

Hvorfor ønsket du å lage denne forestillingen?

– Jeg var nysgjerrig på hvordan jeg kunne bruke danseglede som utgangspunkt for forestillingsarbeidet, og hvordan jeg kunne relatere dette til møter med publikum. Jeg ønsket å vekke entusiasme og engasjement, og ville lage noe som ikke er så selvhøytidelig. På mange måter er Stjerneskudd ett stort publikumsfrieri, og et sjarmtungt forsøk på å gi meg hen til øyeblikket.

Hva er det du liker med å lage scenekunst for barn?

– Responsene fra barn er så ærlige og fornøyelige! De legger ingenting imellom, og det er tydelig om ting fenger eller ei. Jeg opplever at barn har en åpenhet jeg kan kjenne meg igjen i som danser, og synes det er fint å få utforske hva og hvordan det igjen utfordrer og utvikler mine utøverferdigheter.

Hva håper du barna sitter igjen med etter å ha sett forestillingen?

– Jeg håper den kan vekke nysgjerrighet og glede! I forestillingen har jeg prøvd å utforske keitete og tøysete trinn, og ulike måter å ta eierskap til det, og bevege meg forbi typiske forventninger om å være flink og drive med triksing. 

Det hadde vært fint om forestillingen kunne minne både store og små på alle de finurlige måtene man kan bevege kroppen sin på, og at alle de rare og fine bevegelsene kan være dans.

Anders Engebretsen

– Jeg synes det er noe fint i det å være en voksen mann som gjør tøysete ting i et spektakulært kostyme, og på et vis håper jeg det også på en gøyal og mer indirekte måte kan være med på å utfordre konvensjoner rundt hvordan voksenpersoner beveger seg gjennom verden.

Stjerneskudd skal på turné i barnehager fra 10. – 14. juni.

Foto: Lise Skjæraasen (øverst), Hanne Nygaard (portrett)