Premiere på Blikk

5. desember 2021

16. mars har Mine Nilay Yalcin premiere på sin forestilling Blikk på Pilotscenen. Forestillingen er laget i samarbeid med Kloden teater og SPKRBOX. Forestillingen spilles til og med søndag 20. mars.

Året er 2018, i en skolegård på Hersleb skole i Oslo barker en gjeng med jenter sammen i et masseslagsmål. Bare noen dager etter skjer det igjen. Videoene fra både klasserommet og skolegården vitner om brutale tendenser, der makt, posisjonering og uthenging er en klar del av bildet.  Overskriften på NRK lyder: Jentene slåss på grunn av «Blikking» i skolegården.

Dette året ble ordet kjent og hyppig spredd i alle kanaler; «Blikking». «Hu blikka meg», blir plutselig en setning som alle kjente igjen. Men det er ikke et nytt fenomen, det strekker seg langt tilbake i tid. Det er et menneskelig fenomen, der folk bruker blikket til å utøve makt. Å bli utsatt for «blikking» er ubehagelig, det kan oppleves som mobbende og som truende.

Blikkingen er ofte usynlig. Den syns kun for den som blir utsatt for den. Det er sjeldent lærere, foreldre eller andre legger merke til de vonde beskjedene som blir sendt fra person til person gjennom rommet.

BLIKK er en forestilling med kun jenter i ensemblet på scenen.

En forestilling for ungdom/unge voksne som tar blikkingen, mobbingen, jentegjengene og sinte jenter ut på scenen. For det snakkes for lite om det. Det er et tema som er vanskelig å ta tak i, akkurat fordi den type mobbing er så skjult.  Men i denne forestillingen skal blikket opp og frem. Blikket treffer som et slag i magen, som transformerer snille piker til krigere uten hemninger og Medusas dobbeltgjengere.

Som en del av utviklingen av forestillingen har regissør Mine Nilay Yalcin, hentet inspirasjon fra myten om Medusa. Medusa er den klassiske historien om en kvinne som blir utsatt for et overgrep; men istedenfor støtte får hun skyldan. Athene kaster en forbannelse over henne som gjør at hun blir til et monster med slangehår og svarte øyne som gjør at alle som møter blikket hennes blir til stein. Medusa trekker seg derfor tilbake til utkanten av verden der hun forblir et evig mål for krigere som vil ta livet av «monsteret».

Jenter blir ofte sett på som monstre i det de utagerer, blikker eller sloss – og kan lett bli utstøtt av den grunn.

På den andre siden er det å bli utsatt for blikking veldig ubehagelig og kan ha samme følelse som å fryse fast; bli litt nummen; miste talemålet. Jentene utsetter ofte hverandre for mobbing og støter hverandre ut av jentegjengene.

Med BLIKK ønsker Mine Nilay Yalcin i samarbeid med et unikt ensemble av jenter å undersøke akkurat blikket. Øyet. Retningen. Aggresjonen. Sinnet. Mobbingen. Utstøtingen- Følelsene. Blikket.

Med: 

Regissør: Mine Nilay Yalcin
Dramaturg: Christine Helland
Inspisient/produsent: Anja Kjærnli

Skuespillere:
Hina Zaidi
Amalie Eggen
Madeleine F Røseth
Lisa Birkenes Thun
Julia Sørensen

Kostyme: Synne Føreland
Lysdesigner: Clement Irbil
Tekniker: Linda Nikolaisen

I samarbeid med Kloden teater og SPKRBOX

Støttet av Kulturrådet, Fond for Lyd og Bilde, FFUK, Fritt ord og SPENN