«Lavaskogen»: Produksjon fra Kloden teater drar på internasjonal turné

16. mai 2023

Etter premieren på Kloden teater i 2022, der forestillingen mottok strålende anmeldelser og spilte for fulle saler, er «Lavaskogen» nå klar for å innta internasjonale scener.

– Vi fikk tett oppfølging og et godt blikk utenfra av Kjell Moberg fra Kloden teater da vi produserte «Lavaskogen». Kloden teater skaffet også fem runder med prøvepublikum, der vi tilpasset elementer som tempo og rytme som følge av erfaringene, sier turnéklare koreograf Ingri Fiksdal om samarbeidet med Kloden teater i forbindelse med forestillingen «Lavaskogen».

«Lavaskogen» er for barn fra seks år og oppover. Forestillingen er produsert av Fiksdal Dans Stiftelse i samarbeid med Kloden teater og Den kulturelle skolesekken Oslo. Når forestillingen nå skal ut av landet er Litauen først ut. I mai spilles forestillingen i Dusetai Cultural Center i Dusetai, Šiauliai Drama Theater i Šiauliai og Birštonas Culture Center i Birštonas.

Målgruppe med et stort potensiale

– «Lavaskogen» er en danseforestilling med fokus på det sanselige. Publikum har mulighet til å kjenne igjen dansernes bevegelse i sin egen kropp, gjennom at publikum også er kropper med mange fysiske erfaringer. Dette kalles ofte kinestetisk empati.

Slik forklarer koreografen handlingen i den turnéaktuelle barneforestillingen.

Kan du være mer spesifikk?

Jeg vil ikke redusere handlingen ned til det verbale fordi dans og koreografi like mye eksisterer på et eget meningsnivå. Forestillingen er ikke én beskjed, men en kompleksitet av ulike meningsnivå som oppleves gjennom sansene. Målgruppen er veldig fantasifulle, og det ligger et stort potensial for mangfoldige tolkninger.

Fiksdal begynte å interessere seg for barnesegmentet gjennom å selv ha egne barn som er i barneskolealder. Den neste produksjonen hennes på Kloden teater er «Stillheten», som er for en litt eldre målgruppe, fra 5. – 7. klasse.

– Utgangspunktet for «Stillheten» er å skissere en fremtidsverden der mennesker må bære sine egne hus, sier Fiksdal om den neste produksjonen.

Anmeldelser av «Lavaskogen»

Scenekunst.no:

Aktørene sprer entusiasme og kommuniserer på en glimrende måte med publikum, og reaksjonene fra barna er umiddelbare, brusende og lekfylte.

Periskop:

Lavaskogen starter i en scenisk marerittvisjon og ender i en slags traumebearbeiding. Ei underlig kompromissløs barneforestilling.