Den store kulturdebatten: – Jeg vil vektlegge at politikerne er så konkrete som overhodet mulig

15. august 2023

Politikere fra ni politiske partier i Oslo møtes onsdag 23. august til Den store kulturdebatten. Hvordan kan profesjonell kunst og kultur være med på å skape et godt sted å bo for de unge i Oslo? Vi lader opp til debatt og har tatt en prat med moderator for debatten og journalist i Fagbladet, Marte Bjerke.

Hvilke forventninger har du til politikerne som deltar i debatten?

– Jeg forventer at politikerne har reflektert rundt problemstillingene vi skal snakke om, særlig rundt kulturens rolle i byutviklingen. Jeg tror man veldig ofte tenker kultur som isolert politikk, og glemmer alt det andre som kulturen påvirker.

I hvilken grad tror du politikerne vil være uenige i hvordan profesjonell kunst og kultur kan være med på å skape et godt sted å bo for de unge i Oslo?

– Uenigheten tror jeg ligger i hvordan det skal tilrettelegges for kultur i form av penger og arbeidskapasitet. Jeg tror politikerne er ganske enige i at kultur er en viktig bidragsyter i et bysamfunn.

Hvilke temaer ser du for deg blir kilde til diskusjon i panelet?

– Kanskje det offentliges rolle og pengebruk i utviklingen av kultur? Kulturpolitikken har jo en ganske bred enighet. Det er ikke veldig ulikt mellom partiene. Andre politiske elementer har et mye større skille.

Hva kommer du til å vektlegge i din rolle som moderator?

– Jeg kommer til å vektlegge at politikerne er så konkrete som overhodet mulig.

Har du noen oppfordringer til publikumet i salen under debatten?

– Det er moro om noen har spørsmål til politikerne! Også oppfordrer jeg til å lytte kritisk.

Disse politikerne deltar

Ane Katrine Øverseth Olsen (Rødt)

Bjørn Revil (FrP)

Hallstein Bjercke (V)

Mehmet Kaan Inan (H)

Morten Edvardsen (Sp)

Rauand Ismail (MDG)

Rina Mariann Hansen (Ap)

Sarah Safavifard (SV)

Yngve Slettholm (KrF)

Marte Bjerke har bred erfaring som debattleder, moderator og som kulturjournalist i dags- og fagpresse. Hun var konstituert redaktør i Musikkultur (nå Kontekst) i to perioder. Hennes opprinnelige bakgrunn er fra musikkfeltet, og hun har tidligere jobbet som klarinettist, pedagog og dirigent.

Gratisbilletter og mer informasjon om Den store kulturdebatten finner du her. NB! Begrenset antall plasser!

Foto: Rune Eriksen