Bare en våt munn

8. april 2019

Scenekunstnerne Katja Lindeberg og Madeleine Nilsen har vært på livmorfestival, dykket ned i litteraturen, ransaket sitt eget kjønnsspill og søkt etter sin indre – og ytre – gudinne i forarbeidet til denne forestillingen. Men først og fremst har de lyttet til kvinner, og nå kommer de til Kloden i sentrum under Heddadagene i juni.

Bare en våt munn er en dokumentarisk teaterforestilling der det nystartede kompaniet Lindeberg/Nilsen undersøker den vestlige kulturens ideer om kvinnelighet. Materialet er et tjuetalls dybdeintervjuer av kvinner med ulike aldre og bakgrunner, selvbiografiske tekster, kjønnssymbolikk og populærkulturelle klisjeer. 

««Gjennom min oppvekst og ungdom er det kvinnelige felleskapet blitt tredd nedover hodet mitt som en gigantisk livmor og jeg har veldig raskt fått pustebesvær». Dette skrev mitt følge på torsdagens siste forestilling på Showbox, Bare en våt munn, i en epost dagen etter. Hun er et barn av 1970-tallsfeminismen og kunne ikke komme seg raskt nok bort derfra. Men torsdag kveld på Black Box teater skjedde det noe: «I Bare en våt munn kjente jeg et oppriktig fellesskap med disse unge kvinnene, alle kvinner, gjennom alle tider. Endelig kunne jeg uanstrengt synke inn i søsterskap, skam, stolthet, moderskap og nærhet, sammen med alle kvinner som befant seg i salen der og da». Attesten kan i seg selv stå som et statement om forestillingens relevans, men så er det også noe med måten Katja Brita Lindeberg og Madeleine Nilsen gjør det på.» «I vår kvasifrigjorte tid er dette arbeidet, i mine øyne, et kunstnerisk svar på en kollektiv og individuell situasjon som roper etter denne typen åpne, ujålete måter å behandle denne knudrete, tabubelagte tematikken på.» – Chris Erichsen, Scenekunst.no

foto: Elisabeth Anker Jacobsen