To hjem – Nordby produksjoner

Hvordan er det å oppleve at foreldrene dine flytter fra hverandre?

«To Hjem» handler om en jente som opplever at foreldrene plutselig ikke skal bo sammen lenger. De ber henne velge hvor hun vil bo og dette setter i gang spørsmål om skyld og tanker om hvilke rettigheter hun har. Hva betyr det å leve i to hjem og hvordan føles det? Er det som er rettferdig for foreldre bestandig det beste for barnet? «To Hjem» handler også om et vennskap mellom to ungdommer som må ta mye ansvar, til tross for ulike historier.

Aftenposten skrev i sin anmeldelse av forestillingen:

«Er det som er rettferdig for foreldrene nødvendigvis ideelt for barnet? For stykkets to 14-åringer blir dette rettferdighetseksperimentet først og fremst veldig slitsomt. Det er to sett med regler. «Eller ingen regler,» som gutten i forestillingen sier. Ungdommene løser det med å ikke følge foreldrenes timeplan, men isteden gå opp sin egen sti. Bo litt hos kameraten, sove hos pappa når du skal være hos mamma, eller bare stikke til skogs for å få fred. Det ligger et slags håp i det. For på andre siden av det følelsesmessige kaoset venter en større verden.

Oslos nye oppsøkende barneteater har laget en nydelig forestilling om å være 14 år og delt mellom mamma og pappa. Forestillingen tar kompromissløst barnas parti. Men den er også forbausende åpen for publikums egne tanker, slik god teaterkunst skal være.

To Hjem vil neppe løse foreldrenes samlivsproblematikk og den har ingen pedagogiske verktøy for barna deres. Men forestillingen har en kraft som er større enn som så: Den er teater på sitt beste.»

(Per Christian Selmer, Aftenposten 2017.)

Ungdom som har sett forestillingen sier:

”Det er sånn jeg har det. Å leve i en bag, noen ganger glemme ting og måtte dra 40 minutter for å hente det.” (Gutt 15 år, publikum)

”Da jeg så forestillingen ble jeg nesten stolt over det jeg har opplevd. Jeg ble stolt av å se en forestilling om det.” (Jente 17 år, Sentralen)

”Jeg synes det var fint og pinlig, både trist og morsomt.” (Gutt 14 år, Opprop Tveten)

Medvirkende

Jenta: Hanne Gjerstad Henrichsen
Gutten: Henrik Hoff Vaagen
Moren/helsesøster: Birgit Nordby
Faren: Yngve Berven

Rollene som jenta og faren er høsten 2021 overtagelser for Andrea Vik og Martin Karelius Østensen.

Kunstnerisk lag

Manus og regi: Toril Solvang
Etter en ide av: Birgit Nordby
Scenografi og kostymer: Elias Kahn
Koreograf: Maja Roel
Lysdesign og tekniker: Kristjan Belgau
Komponist: Julian Skar
Tekstdramaturg: Kristina Kjeldsberg
Verksted: Kroloftet/ved Frans Friis
Produksjon: Nordby Produksjoner

Foto: Eskil Johsen, Tilnærmet Lik

«To Hjem» er utviklet som en samproduksjon mellom Tigerstadsteatret og Nordby Produksjoner, og produseres idag av Nordby Produksjoner.

Stykket er skrevet av dramatiker Toril Solvang inspirert av intervjuer hun og Birgit Nordby har gjort med ungdommer rundt deres erfaringer med delt bosted. De har samarbeidet med Robust, som er et samtaletilbud for barn og unge som trenger noen å prate med, i utviklingen av materialet.

Forestillingen har siden premieren på Sentralen i Oslo i 2017 spilt på blant annet Trikkestallen, Rommen Scene og på turne i Dks i flere fylker.

Utviklet med støtte fra: Kulturrådet, Dramatikkens Hus, Fritt Ord, Spenn, Ffuk, Fond for frilansere, SoriaLab og Oslo Kommune.

Søndag 28. november 2021

Tidligere
forestilling