Å LEVE VIDERE er årets beste forestilling for ungdom

17. juni 2024

Under Heddaprisutdelingen søndag falt dommen. Forestillingen Å LEVE VIDERE, produsert av Rimfrost produksjoner med Kloden teater som samarbeidspartner, stakk av med seieren i kategorien Beste forestilling for Ungdom.

Vinneren var i celebert selskap av nominerte i sin kategori. PASSER MIN BEAT? av Nordic Black Xpress og Det Norske Kammerorkester med Kloden teater som co-produsent, og KORTE ÅR, LANGE DAGER av SPKRBOX var også nominert.

Å LEVE VIDERE hadde premiere på Kloden teater under Showboxfestivalen 2023.

Juryens begrunnelse:

Forestillingen balanserer presist mellom innlevelse og ettertanke, og skaper samtidig et stort og uhyre viktig rom for videre dialog: Hvordan kan hat og menneskeforakt rive oss i stykker?

En enkel scene. En enslig skuespiller. Et telt, soveposer og en nær og intens beretning om Norges aller største traume i fredstid. En forestilling for alle dem som er for unge til å ha noen minner fra 22. juli 2011. Som hjelper ungdommen med å fatte hva som skjedde, og hvordan kan vi hindre at det skjer igjen.

Prisen går til Å leve videre.

Å LEVE VIDERE

I monologforestillinga Å LEVE VIDERE møter vi søstera som var på Utøya sammen med broren sin. Hun var 17 år, han var 23 år. Broren kom aldri hjem igjen. Hun lever videre, men opplevelsene fra terrorangrepet blir til traumer som preger alle deler av livet hennes.

Det kjennes ut som at jeg skal dø. Hver gang.

Hjertet hamrer, får ikke puste, må bare bort. 

Bare fordi jeg ser en mann i politiuniform.

Pust inn, pust ut.

Det er ikke farlig. Sånn ja. 

Det går bra.

Husker du at det var du som lærte meg å puste sånn her?

Samtidig er hun vitne til at det norske samfunnet blir mer polarisert, og at gjerningsmannens ekstreme holdninger får feste i stadig flere. Frustrasjonen i henne vokser og presser frem følelser hun ikke tidligere har klart å møte. Hun står foran et oppgjør.

Velkommen inn i det vanskelige rommet. Å LEVE VIDERE er laget av Rimfrost Produksjoner i samarbeid med Kloden teater. Forestillingen er skrevet og regissert av Nina Wester med utgangspunkt i samtaler med en familie fra Nord-Norge som mistet en av sine på Utøya. Monologen reflekterer erfaringer etter terroren, og opplevelser fra angrepet som skjedde på Utøya. Forestillingen er i hovedsak laget for et ungt publikum uten egne minner fra 22.juli 2011.

«Jeg går igjennom det som skjedde igjen og igjen for at hjernen min skal finne en måte den kan forstå. Hvorfor skjedde det? Hvordan er det mulig? Og hvorfor ble det så stille etterpå når vi lovet hverandre at vi aldri skulle slutte å rope?»

Målgruppe: Ungdom

Spillested: Pilotscenen

Varighet: Ca 70 minutter

Triggere: Beskrivelse av terrorhendelse og skuddskader

Medvirkende:

Manus og regi: Nina Wester

Skuespiller: Christina Sleipnes

Scenografi og kostyme: Mari Lotherington

Lyddesigner: Andreas Wangsbro

Lysdesigner: Øystein Heitmann

Prosjektleder/dramaturg: Kristine Myhre Tunheim

Dramaturg: Kristin Bjørn

Teknisk avvikler: Peder Unger Weierholt

Sufflør: Annie Dahr Nygaard

Produsent: Neste Trinn v/ Siri Hallingby Børs-Lind

Kunstnerisk leder Rimfrost produksjoner: Kristine Myhre Tunheim

Kommunikasjonsansvarlig: Stine Anette Figenschau Hemmingsen

Søm: Hilde Skaffloth

Støttet av: Norsk Kulturråd Fri Scenekunst Prosjekt, Scenekunstbruket, Fond for lyd og bilde, Tromsø Kommune, Dramatikkens Hus, Fritt Ord, Fond for frilansere, Rådstua Teaterhus, Davvi senter for scenekunst v/ Raske Penger og Artlab.

Å LEVE VIDERE er en produksjon av Rimfrost i samarbeid med Kloden teater, og hadde premiere under Showboxfestivalen 2023 i Oslo.