Showbox på Kloden teater

26. oktober 2023

Foto fra forestillingen Kameleonene – Unge Viken Teater.

Urfremførelse av Utøya-forestilling, rockeforestilling for babyer, klovnemoro og forestilling om krysskulturell identitet. Her er Showbox-programmet på Kloden teater:

Å leve videre – Rimfrost produksjoner

Mandag 27. november kl. 13:00 og 18:00

Tirsdag 28. november kl. 10:00

Det kjennes ut som at jeg skal dø. Hver gang. Hjertet hamrer, får ikke puste, må bare bort. Bare fordi jeg ser en mann i politiuniform. Pust inn, pust ut. Det er ikke farlig. Sånn ja. Det går bra. Husker du at det var du som lærte meg å puste sånn her?

I monologforestillinga «Å leve videre» møter vi søstra som var på Utøya sammen med broren sin. Hun var 15 år, han var 21 år. Broren kom aldri hjem igjen. Hun forteller om de 12 årene uten broren og prøver å leve videre med savnet, sorgen og redselen som preger hverdagen hjemme i Nord-Norge. I raseriet etter den grusomme hendelsen bestemmer hun seg for å aldri mer drive med politikk.

Samtidig er hun vitne til et samfunn der politikken blir mer og mer polarisert, og at gjerningsmannens ekstreme holdninger får feste i stadig flere. I Norge lovet vi hverandre å “aldri tie, aldri glemme”, men den viktige debatten som skulle skje etter 22. juli stagnerte. I sine fiktive samtaler med broren tar hun et oppgjør som fører henne til noe uventet.

Rimfrost produksjoner presenterer monologen «Å leve videre» for et ungdomspublikum. Forestillingen er skrevet og regissert av Nina Wester med utgangspunkt i samtaler med en familie som mistet en av sine på Utøya. Monologen reflekterer erfaringer etter terroren 22.juli, med fokus på den delen av angrepet som skjedde på Utøya.

Jeg går igjennom det som skjedde igjen og igjen for at hjernen min skal finne en måte den kan forstå. Hvorfor skjedde det? Hvordan er det mulig? Og hvorfor ble det så stille etterpå når vi lovet hverandre at vi aldri skulle slutte å rope?

«Å leve videre» har premiere på Kloden teater under Showboxfestivalen 2023 i Oslo.

Målgruppe: Ungdom

Spillested: Pilotscenen

Varighet: Ca 70 minutter

Mer info om forestillingen finner du her.

Rock me baby – Solli / Elle

Onsdag 29. november kl. 10:00 og 12:00

Torsdag 30. november kl. 09:30 

«Rock me baby» er en danse- og teaterkonsert for de yngste – med fengende rockeriff og melodier, glitrende kostymer og humor, i et tempo og volum som passer for alle.

«Rock me baby» er en forestilling for barn mellom 0-5 år, med et scenisk uttrykk man sjelden opplever i kunstmøter for de yngste: Tunge rockeriff, fengende melodier, poetiske lydlandskap og absurde scener skaper begeistring blant små og store i publikum.

Hva kan kunst for de yngste være?
Med visuelle og lydlige uttrykk fra rockens verden utfordres publikum til å undre seg over hva kunst for de yngste kan være – i trygge rammer og selvsagt innenfor et akseptabelt lydnivå.

Utøverne fremstår som et band, satt sammen av fem håndplukkede musikere, dansere som inviterer små og store inn til et særegent og lekende univers

Glitrende, kritikerroste kostymer
Innen glamrocken og puddelrocken på 1970- og 80-tallet ble grensene mellom kjønn mindre tydelige, og artistene framsto ofte med et androgynt uttrykk.

Når ensemblet i «Rock me baby», som består av fem mannlige utøvere utforsker denne historiske trenden, frigjør det nye muligheter for hva kjønn kan være.

Kjell I. Nordstrøm, for mange særlig kjent fra underholdningsserien Maskorama på NRK, har designet forestillingens spektakulære kostymer.

«kostymene viser både små og store at det er lov å være mann på hvilken måte man vil her i verden», skrev anmelder Hilde Halvorsrød i Periskop.

«Rock me Baby» er skapt av Øystein Elle og Karstein Solli, som tidligere har samarbeidet om flere populære forestillinger for små barn, vist både nasjonalt og internasjonalt.

Målgruppe: Fra 6 måneder

Spillested: Pilotscenen

Varighet:  40–45 min uten pause

Mer info om forestillingen finner du her.

Kameleonene – Unge Viken Teater

Fredag 1. desember kl. 12:00 og 18:00

«La meg være vill, la meg være lattermild
På mitt eget språk
Det ekke bråk det du hører
Det er sjela mi som rører seg»

«Kameleonene» handler om oppvekst og krysskulturell identitet. Om å famle etter å finne seg selv, finne sin plass og hvor man hører til. Om å sende hjerte-emojis til bestemor i Tunisia fordi man ikke snakker samme språk, om å blende inn, stikke seg ut, om kjærlighet som er som godteri, om «hudfarga» blyanter, om rasisme og fordommer, om hemmelige koder, om å tilpasse seg så godt at du mister deg selv og om å finne venneflokken sin og om hvordan man har lov til å forandre seg gjennom hele livet.

Når du vokser opp mellom to kulturer er du som kameleonen en ekspert på å tilpasse deg ulike miljøer, folk, språk, kulturer og koder. Du besitter en kameleonkompetanse som ikke alle har.

«Kameleonene» er en fysisk forestilling der tekst, dans og musikk er like viktig. Lydbildet er komponert av 18 år gamle Tayza Naing. Forestillingen er basert på intervjuer og tekster fra ungdommer i Oslo og Viken, samtaler med mennesker med krysskulturell bakgrunn og kunstnernes egne erfaringer.

«Seriøst! Ikke kall meg minoritetsspråklig når språket mitt har 100 ord for kjærlighet!»

 «Jeg smelter inn i omgivelsene som en kameleon. Det er en ganske nyttig egenskap. Det beste stedet å gjemme seg er på åpne steder ingen vil lete»

«Jeg er en kameleon når jeg er på skolen. Jeg føler meg tilpasset. Sliten, men tilpasset»

 «Kameleonen gjemmer seg. Jeg løper og sykler fra tankene. Som kameleon må du drive og tilpasse deg alt mulig, noe av det verste jeg veit om»

Målgruppe: Fra 13 år

Spillested: Pilotscenen

Varighet: 45 minutter

Mer info om forestillingen finner du her.

Project Dictator (UK) – Rhum+Clay

Lørdag 2. desember kl. 14:00 og 18:00

… eller hvorfor demokratiet er overvurdert og jeg ikke savner det i det hele tatt.

Project Dictator av britiske Rhum+Clay er like morsom som den er hjerteskjærende, er like intim som den er universell. Forestillingen er en halsbrekkende guide til totalitarisme som inneholder både militærkupp, valgkamp-floskler, populisme og fornedring av det menneskelige – samtidig som det hele er ytterst underholdende og gøy!

Her blir det slapstick, klovnemoro, satire og historiefortelling.

I prosessen med å lage forestillingen har kompaniet hatt samtaler med kunstnere fra Syria, Venezuela, Brasil, Ungarn, Thailand, Tyrkia og Azerbadjan, alle med erfaring fra det å lage kunst i totalitære regimer. Forestillingen er en kommentar til det politiske klimaet i verden i dag, og den er skapt for å kommunisere med folk på tvers av landegrenser.

Målgruppe: Fra 16 år

Spillested: Pilotscenen

Varighet: 60 minutter

Språk: Engelsk

Mer info om forestillingen finner du her.