En ungdoms erfaring på Kloden teater

31. oktober 2023

– Etter arbeidsuken på Kloden teater ser jeg at teater involverer mange flere enn skuespillere og regissører. Mange medvirkende er med og jobber sammen mot en fantastisk produksjon.

Tidligere i år fikk daværende 9. klassing og praksiselev på Kloden teater, Mathilde Dorthea Landlie (14) fra Bergen, bred innsikt i arbeidet som ligger bak en teaterproduksjon. I dette intervjuet deler hun sin erfaring med å finne drømmeplassen for arbeidsuken og hvordan opplevelsen har formet hennes syn på teater som en inkluderende og kreativ arena for alle involverte.

Hvordan kom du over Kloden teater?

– Mamma fant Kloden teater gjennom Instagram, og tenkte det var perfekt for meg, noe det også viste seg å være; med teater, kreativitet og skaping. 

Hvilken betydning har teater for deg? Er det noe du driver med på fritiden f.eks.?

– Jeg har Sal og scene som valgfag på skolen, og ser ofte forestillinger på fritiden. Jeg synes teater er helt fantastisk, og elsker å være tilstede, både i salen og på scenen. 

Hvordan synes du det var å jobbe på Kloden teater? Var det sånn du så for deg, eller var det noen overraskelser?

– Alle på Kloden teater var imøtekommende og hyggelige, og gjennom en samtale i starten av uken la vi sammen en plan og ulike mål om hva jeg kunne gjøre. Jeg gjorde to intervjuer og fikk jobbe mye selvstendig, som jeg likte godt. Jeg fikk konstant oppfølging og ble tatt godt vare på. I forkant av arbeidsuken så jeg for meg mye mer action på scenen, men jeg fikk gjennom Kloden teater innblikk i alt som foregår bak en stor produksjon; alle de ulike rollene og kreative prosessene. Jeg koste meg masse, og lærte mye nytt om teater og produksjon av scene!

Mathilde Landlie og Elin O. Rekdal fra Scenekunstbruket på teaterforestilling under arbeidsuken.
Mathilde Dorthea Landlie og Elin O. Rekdal fra Scenekunstbruket på teaterforestilling under arbeidsuken.

Under arbeidsuken jobbet du med vårt nye EU-prosjekt, Performing arts as the Third place for the young audience, der vi undersøker hvordan teater kan bli «et tredje sted», utenfor hjem og skole, der ungdom kan føle seg hjemme og representert. Hva er et tredje sted for deg?

– Skriving er mitt tredje sted, tror jeg. Der er jeg fri til å skape og uttrykke meg. I skrivingen finnes det ingen regler, og alt er mulig. 

Hva er det viktig at Kloden teater fokuserer på for å kunne bli et tredje sted for ungdom, tenker du?

– Jeg tenker det er viktig å dra ungdommen til seg. Å vise dem at teater er for alle, ikke bare for dem som liker å stå i rampelyset. 

Hvordan var det å tilbringe en uke i jobb på Kloden teater, kontra å tilbringe en uke på skolen?

– På Kloden teater fikk jeg styre mye selv, og jeg hadde frihet til å skape. Dette likte jeg veldig godt, og foretrekker garantert dette over en vanlig skoleuke. Det var også fint å være rundt likesinnede. Endelig fikk jeg snakke med andre som liker å skape! Jeg følte meg hjemme på en helt ny måte. Det var også et så godt fellesskap der. Jeg husker blant annet lunsjen på Kloden teater, der det var quiz, deilig mat og god stemning. Samtalene fløt rundt bordet og jeg følte at jeg skled rett inn. 

Hva drømmer du om å jobbe med på sikt?

– Noe kreativt, gjerne innen drama. Etter arbeidsuken på Kloden teater ser jeg at teater involverer mange flere enn skuespillere og regissører. Alle er med og jobber sammen mot en fantastisk produksjon. Det vil jeg ta del i. 

Har du noen råd til andre som skal ha arbeidsuke, med tanke på hvordan de skal gå frem for å finne en relevant arbeidsplass og hvordan de skal ta fatt på oppgavene?

– Arbeidsuken er en fantastisk mulighet til å få erfaring og innblikk i arbeidslivet, og jeg mener det derfor er viktig å velge noe som interesserer deg. Vi fant Kloden teater gjennom sosiale medier, og jeg tror flere kan finne arbeidsplasser på samme måte. Mange jeg kjenner fikk også jobbe hos familie eller venner av familien. Når det kommer til å ta fatt på oppgavene tror jeg motivasjon, gode veiledere og godt arbeidsmiljø er nøkkelen. Dette har absolutt Kloden teater, og jeg anbefaler dem på det høyeste til alle som liker teater og har arbeidsuke!

Flere saker

Julian Karenga: – Teater har gjort meg friere

Da Matilde Landlie fra Bergen var på arbeidsuke på Kloden teater i vår, intervjuet hun regissør og dramatiker Julian Karenga (28). Han er nå aktuell med forestillingen «Veien sitt ansikt» på Kloden teater. Les om hvordan Karenga forholder seg til skrivesperre, hva som motiverer han og hvilke tips han har til ungdom som vil skrive mer.