Kameleonene – Unge Viken Teater

«La meg være vill, la meg være lattermild
På mitt eget språk
Det ekke bråk det du hører
Det er sjela mi som rører seg»

«Kameleonene» handler om oppvekst og krysskulturell identitet. Om å famle etter å finne seg selv, finne sin plass og hvor man hører til. Om å sende hjerte-emojis til bestemor i Tunisia fordi man ikke snakker samme språk, om å blende inn, stikke seg ut, om kjærlighet som er som godteri, om «hudfarga» blyanter, om rasisme og fordommer, om hemmelige koder, om å tilpasse seg så godt at du mister deg selv og om å finne venneflokken sin og om hvordan man har lov til å forandre seg gjennom hele livet.

Når du vokser opp mellom to kulturer er du som kameleonen en ekspert på å tilpasse deg ulike miljøer, folk, språk, kulturer og koder. Du besitter en kameleonkompetanse som ikke alle har.

«Kameleonene» er en fysisk forestilling der tekst, dans og musikk er like viktig. Lydbildet er komponert av 18 år gamle Tayza Naing. Forestillingen er basert på intervjuer og tekster fra ungdommer i Oslo og Viken, samtaler med mennesker med krysskulturell bakgrunn og kunstnernes egne erfaringer.

«Seriøst! Ikke kall meg minoritetsspråklig når språket mitt har 100 ord for kjærlighet!»

 «Jeg smelter inn i omgivelsene som en kameleon. Det er en ganske nyttig egenskap. Det beste stedet å gjemme seg er på åpne steder ingen vil lete»

«Jeg er en kameleon når jeg er på skolen. Jeg føler meg tilpasset. Sliten, men tilpasset»

 «Kameleonen gjemmer seg. Jeg løper og sykler fra tankene. Som kameleon må du drive og tilpasse deg alt mulig, noe av det verste jeg veit om»

Målgruppe: Fra 13 år

Spillested: Pilotscenen

Varighet: 45 minutter

Medvirkende:

En idé av Zezé Kolstad utviklet med Sarah Camille Osmundsen og Lill Salole

Dramatiker: Sarah Camille Osmundsen

Utøvere: Mariko Miyata Jancey, Victor Amel Olivares Pedersen og Hawa Janlo

Regissør og koreograf: Zezé Kolstad

Scenograf og kostymedesigner: Silje Sandodden Kise

Komponist: Tayza Naing

Lysdesign: Håkon Karlsen

Sminke: Gisella Francisca

Dramaturg: Lina Killingdalen

Kostymesyer: Line Jeanette Antonsen

Fagkonsulent: Lill Salole

Mentor/ tilrettelegger komponist: Balita Serge Buhendwa

Stemme på opptak: Naimo Abdulkadir Shiiq Omar

Tekniker: Eirik Mikkelsen (SHOWLAB)

Dramaturg idéutvikling: Øystein Ulsberg Brager

Produsent: Sandra Sandbye

Produsert av Unge Viken Teater

Forestillingsfoto: Tale Hendnes

Stor takk til: Åsne på Rommen Scene for uvurderlig hjelp med sette oss i kontakt med ungdommene vi har møtt i prosessen. Takk for inspirasjon, samtaler og bidrag til tekst fra: 9.trinn ved Kjeller Skole (22/23), Rommen skole, Oslo voksenopplæring Skullerud, Fanny Edvarda Bjørn, Lasse Bjørn, Thomas Gandi Ekeberg Nilsen, Lorita Ineza, Leo Hutchinson Wagbø, Tayza Naing, Ting Malin Lloyd, Naimo Abdulkadir Omar, Heran Zeresenay Teklu, Mandeeq Said Osman-Roble, Balita Serge Buhendwa, Nordic Black Express (NBX) ved Farqaleet Iqbal, Anna Trindade Eriksen, Khadeeja Ahmed, Hanna Ocide Kidula , Mahdi Bilal Abusalah , Cesilie Geanina Jørgensen , Mieri Joak , Yara Emilie Bjaarstad Medina, Franklin Mukadiv, Jawad Aziz og Tobias Halle Furunes.

Fredag 1. desember 2023

Tidligere
forestilling